"Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας" Αριστοτέλης

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ο Πέρκος στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί το Κτηματολόγιο ξεκίνησε και στην περιοχή μας (στους  Δήμους  Αγρινίου, Θέρμου και Ναυπακτίας) και ως εκ τούτου η κτηματογράφηση περιλαμβάνει και το χωριό μας. Η ημερομηνία λήξης των δηλώσεων για τον Πέρκο  είναι έως 11 Μαρτίου 2019 και πρέπειΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ έως αυτή την ημερομηνία ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ να δηλώσουμε την ακίνητη περιουσία μας. Και πρέπει να το κάνουμε πολύ ενωρίτερα και όχι όπως συνηθίζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις την τελευταία στιγμή. Γιατί μπορεί να προκύψουν χρονοβόρες διαδικασίες όπως είναι  η έκδοση τοπογραφικών η πιστοποιητικών απο το Υποθηκοφυλάκειο.
Επειδή έχει παρατηρηθεί κάποιος πανικός  από σωρεία ερωτήσεων  ,θα ήθελα με το παρόν δημοσίευμα απευθυνόμενος πρωτίστως στους νέους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους
μεγαλύτερους να τους εξηγήσουν  τη διαδικασία και να φροντίσουν οι ίδιοι για τη διεκπεραίωση της.  Τίποτε απο μόνο του δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και δύσκολο.
Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων ελπίζοντας να βοηθήσω, θα προσπαθήσω και εγώ ,όσο μπορώ πιο απλά και συνοπτικά  , να παρουσιάσω και να απαντήσω σε κάποιες απορίες που πιθανόν υπάρχουν .Δεν είναι δυνατόν βέβαια στις αράδες που ακολουθούν να θιγούν και να εξαντληθούν στο σύνολό τους όλα  τα θέματα που σχετίζονται με την κτηματογράφηση και το Κτηματολόγιο.
*****
Ερώτηση:  Ποια  περιουσία μας πρέπει να δηλώσουμε;
Aπάντηση: Λογικά αυτή που έχουμε σήμερα , αυτή για την οποία φορολογούμαστε. Με λίγα λόγια αυτή που δηλώσαμε και στο Ε9 και για ακίνητα που βρίσκονται στον Πέρκο, στο Αγρίνιο, στο Θέρμο ή στη Ναύπακτο (γιατί και οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στο Κτηματολόγιο)
*****
Ερώτηση:    Αν δεν δηλωθούν μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία ποιές είναι οι συνέπειες?  
Aπάντηση: Εάν δεν δηλωθούν τα δικαιώματα στα ακίνητα ,στην σχετική προθεσμία, τότε όχι μόνον δεν μπορούν να γίνουν συμβάσεις (μεταβιβάσεις κ.λ.π) γι’ αυτά, όχι μόνον δεν μπορούν να εκδοθούν  άδειες οικοδομής ,αλλά και μπορεί να περάσουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου με τον χαρακτηρισμό ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»
*****
Ερώτηση: Που δηλώνουμε τα ακίνητα  ;
Aπάντηση:  Σε ότι αφορά την περιοχή μας(Πέρκος ,Θέρμο, Ναύπακτος)
1/Στο Γραφείο Κτηματογράφησης Πρώην Δημαρχείο Στράτου, 12ο χλμ. Εθνικής Οδού Αγρινίου-Αμφιλοχίας,ΣΤΡΑΤΟΣ,Τηλέφωνα2641071780,2641071781,2641071017Ημέρες / Ωρες λειτουργίαςΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:00 – 16:00 & ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00 – 20:00 
ή
2/ Στο Γραφείο Κτηματογράφησης :Ναυπάκτου ΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΥ Ο.Τ. 258 ΘΕΣΗ ΑΛΩΝΑΚΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 30300 τηλ. 26343 04 880
Mελετάται να ανοίξει Γραφείο Κτηματογράφησης και στην Αθήνα για τους ετεροδημότες. Αν υπάρξει κάποια εξέλιξη θα ενημερωθείτε αμέσως.
ή
3/ Στα ιδιωτικά γραφεία μηχανικών-δικηγόρων που πιθανόν υπάρχουν και αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση έναντι αμοιβής (πέραν των παγίων τελών που θα επιβαρυνθούμε)
*****
Ερώτηση: Για πληροφορίες και ερωτήσεις που μπορούμε να απευθυνθούμε  ;
Aπάντηση: Στα παραπάνω τηλέφωνα και στο site του αναδόχουhttps://www.ktima2016.gr/
***** 
Ερώτηση:  Η Δήλωση από ποιόν υποβάλλεται και ποια είναι η διαδικασία;
Aπάντηση: Υποβάλλεται από τον δικαιούχο του ακινήτου (η από πληρεξούσιο του) αφού πρώτα κατατεθεί στην Τράπεζα (πληρωθεί) το πάγιο τέλος. Μετά την κατάθεση της δήλωσης και των δικαιολογητικών παίρνει το αποδεικτικό καταβολής.
*****
Ερώτηση: Ποιο είναι το κόστος υποβολής της δήλωσης;   
Aπάντηση35 ευρώ ανά  κτηματογραφούμενο δικαίωμα (όχι ακίνητο) και σε αγροτικές περιοχές 35 ευρώ για δύο δικαιώματα μόνον και ας είναι περισσότερα  τα δηλούμενα
*****
Ερώτηση:  Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να  προσκομισθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης;
Aπάντηση: Το θέμα  είναι σύνθετο και οι απαντήσεις ποικίλουν ανάλογα με το είδος του ακινήτου και την περιοχή. π.χ. για ένα διαμέρισμα στη Ναύπακτο που αγοράσθηκε πρόσφατα με συμβολαιογραφική πράξη αρκεί το μεταγραμμένο συμβόλαιο ενώ για ένα σπίτι η οικόπεδο η χωράφι στην περιοχή του Πέρκου που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας πρέπει κατά περίπτωση να ρωτήσετε το αρμόδιο γραφείο που θα υποβάλετε τη δήλωση. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο υπάρχει είναι χρήσιμο και μπορεί να βοηθήσει . Τέτοια   μπορεί να είναι:
1/Τυχόν συμβόλαια που έχουμε
2/Δικαστικές αποφάσεις
3/Λογαριασμούς ΔΕΗ για κάποιο ακίνητο
4/Αποδείξεις πληρωμής εργασιών (π.χ περίφραξης ενός οικοπέδου)  
5/Απλές ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων στον Ειρηνοδίκη για το δικαίωμα    
Προσοχή :Από μόνα τους ίσως τα παραπάνω να μην  κατοχυρώνουν κάποιο δικαίωμα είναι όμως ένα βασικό στοιχείο μαρτυρίας  ότι κάποιος έχει την κυριότητα ενός ακινήτου.
6/ Το πρώτο Ε9 που υποβάλαμε χειρόγραφα το 1997 , η όποτε το υπέβαλε κάποιος για πρώτη φορά  μετά  το 1997 και μέχρι σήμερα.
Εννοείται ότι απαιτείται η προσκόμιση της ταυτότητας μας και του ΑΦΜ μας



*****
Ερώτηση:  Xρειάζονται  πιστοποιητικά μεταγραφής;
Aπάντηση: ΝΑΙ αν και δεν είναι υποχρεωτικά κατά το Νόμο ωστόσο διευκολύνουμε τα πράγματα. Καλό είναι να γνωρίζουμε τουλάχιστον τον τόμο ,αριθμό και φύλλο μεταγραφής, στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου και αργότερα πάμε το σχετικό πιστοποιητικό (αν μας το επιτρέψουν ) 
*****
Ερώτηση:  Χρειάζεται τοπογραφικό;  
Aπάντηση: Στις περισσότερες των περιπτώσεων χρειάζεται για να εντοπισθεί από τους υπαλλήλους το ακίνητο μας πόσο μάλλον στις αγροτικές περιοχές που δεν υπάρχουν τοπογραφικά. Πρώτα πρέπει να δούμε αν έχουμε τοπογραφικά (στα συμβόλαια σίγουρα υπάρχουν) , πόσο παλιά είναι και αν συμπίπτουν με όσα έχουμε δηλώσει στο Ε9, να ρωτήσουμε το αρμόδιο γραφείο αν χρειάζεται τοπογραφικό αν τους καλύπτουν  αυτά που πιθανόν έχουμε η αν θα πρέπει να βγούν καινούργια    και ΜΕΤΑ να απευθυνθούμε σε μηχανικό.
*****
Ερώτηση:  Χρειάζεται οπωσδήποτε η συνεργασία με  μηχανικό και δικηγόρο  που να ασχολούνται με το αντικείμενο;
Aπάντηση: Ο καθένας μπορεί να κρίνει και να σταθμίσει ανάλογα με τις γνώσεις που διαθέτει με τυχόν δυσκολίες ειδικά σε κληρονομικές εμπλοκές και άλλα θέματα αν θα πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή επιστημόνων . Οπωσδήποτε όμως θεωρείται  βασική η συνδρομή και των δύο
*****
Ερώτηση:   Ποια είναι  τα στάδια της κτηματογράφησης;  
Aπάντηση:
1. Υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους δικαιούχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης και καταχώριση των δηλώσεων σε ψηφιακή βάση. (Η παρούσα ανάρτηση μας)  
2. Σύνταξη προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων και έχουν τύχει επεξεργασίας από νομικούς και τοπογράφους.
3. Ανάρτηση προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) στα Γραφεία Κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών και αποστολή αποσπασμάτων στους δικαιούχους προς ενημέρωσή τους.
4. Υποβολή ενστάσεων ενώπιον ανεξάρτητων διοικητικών επιτροπών ή αιτήσεων διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής κατά περίπτωση – από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον - για διάστημα δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τεσσάρων μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού.
5. Αναμόρφωση των κτηματολογικών στοιχείων μετά την εξέταση των ενστάσεων και των αιτήσεων διόρθωσης και σύνταξη των τελικών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων. Οι εγγραφές που εμφανίζονται στους τελικούς κτηματολογικούς πίνακες ονομάζονται Αρχικές Εγγραφές, καθώς αποτελούν την πρώτη (αρχική) εγγραφή στο κτηματολόγιο.
6. Έναρξη λειτουργίας Κτηματολογικού Γραφείου στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του παλαιού Υποθηκοφυλακείου.
Πηγή

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019